2013.02.09.
21:13

PollyPuppy

Polly betegsége, avagy a XXI. század Doktor Bubója IV. rész.

Visszatérnék még egy pár gondolat és kapott hasznos tanács erejéig az előző bejegyzéshez, vagyis a Család utcai kisállatrendelőben tett első látogatásunkhoz. Miközben Polly hasát ultrahanggal vizsgálta Varga doki, magyarázta mit látunk, illetve hogy ő mit lát, ki tudja melyik folt mi volt azon az összemosódott pacahalmazon, és a vizsgálat végeztével azért megemlített még egy lehetséges veszélyforrást arra az esetre, ha mégsem javulna Polly állapota másnap reggelre. A rettegett esetlegesen lenyelt idegen tárgyról beszélt, ami noha hasonló tüneteket okoz és a kivarázsolásához fel kell nyitni az állat hasát, de ne aggódjunk, sok hasonló eset történik és történt is az elmúlt időszakban náluk, bármilyen ijesztően hangzik, egy teljesen megoldható dologról beszélünk.

Ez persze nekem jelentett megnyugvást, továbbra is reménykedtem a kisebb problémában, vagyis a fertőzésben.
Miután mindennel végeztek a rendelőben már jóval rendelési időn túl jártunk, de Varga doki nem mulasztotta el megemlíteni nekünk azt a jó pár dolgot, amit szerintem minden első látogató gazdiknak elmond, és javaslatokat tesz. Ezek a dolgok mind a felelősségteljes állattartást erősítik, és egy jó pár nyitott kérdésre is választ /
 javaslatot kaptunk. Kezdve a táplálkozással, különös tekintettel az allergiára, miért is van ez, mi található a tápokba, és miért jobb ha házi kosztot adunk kedvencünknek. Milyen típusú ételeket preferáljunk ( igazából majdnem mindent ehet ), és hogy milyen arányban legyen a szénhidrát a fehérjével. Azóta mondanom sem kell, hogy Polly csak a főtt ételeket eszi meg, ami még volt itthon tápja apránként próbáltam odaadni neki, de rá se hederített:) Egyébként mindenkinek ajánlom, aki a saját táplálkozását is tudatosan szerkeszti meg, simán lehet a kutyusnak is főzni, és tudni fogjuk, hogy mi van benne! Mondjuk Polly könnyű eset, mindent megeszik, nem csak húsimádó, simán csúszik neki a gyümölcs és a zöldségek.

A másik kardinális kérdés ami a mai napig eldöntetlen, az az ivartalanítás. Varga doki ezzel kapcsolatban is részletesen felvázolta mi a helyzet, meghallgatta a véleményünket és egyből észrevette hogy mi elhumanizált elgondolások alapján akarunk dönteni, ami nem feltétlenül az állatnak kedvez. Kiderült, hogy elgondolásainkkal szemben pont ellenkező a helyzet, mint például a nem ivartalanított állatoknál sokkal nagyobb százalékban fordulnak elő daganatos megbetegedések. Az, hogy lesznek-e kölykei szintén nem befolyásolja a kis lelki világát, viszont én akárhány ivartalanított kutyus gazdájával beszéltem, mindenki azt állította, hogy az operáció után megváltozott a kutya jelleme. Szóval ezt még fontolgatom.

A sok jó tanács és gondoskodó segítségnyújtás után hazatértünk, Polly az előzetes figyelmeztetést igazolandóan ki is dobta ami még benne volt, és egész éjszaka szépen pihent. Annyira megnyugtató volt, éjszaka sokszor ránéztem, itt is ott is héderelt az ágyunkban ahogyan szokott, nem vonult el magányosan mint előző este. Reggel is jól volt, enni nagyon nem akart még, de a kezemből már ivott egy kis vizet. Vissza kellet vinnünk még egy infúzióra és a kontrollra, hogy tényleg minden rendben van-e. A rendelőbe érve elindult a pánik, lelki szemei előtt gondolom látta megint milyen szörnyűségeket fognak művelni vele. Ismét jött a kipécézett ápolója Gábor, megint tőle kapott infúziót. Miközben az csöpögött a kis testébe végig szemmel tartotta, bármikor megjelent az infúziós szobában ő követte a tekintetével merre megy.

Egy-két kistestű kutyus is várakozott vagy hasonló kezelést kapott a helyiségben, egy Pollyval egyidős ( kb 10* akkora ) bobtail kölyök aki belelépett egy üvegbe, és persze időről időre megjelent a rendelő saját fekete-fehér cicája, aki 17 éves életkorával és felettébb barátságos természetének köszönhetően igen nagy népszerűségnek örvend. Néha olyan hangulat volt a szobában mintha Dr. Bubónál várnánk a rendelőben, pláne amikor egy-pár görény és nyuszi is érkezett, éppen csak hogy az állatok meg nem szólaltak. Kint a váróban minden állat szépen békésen várta a sorát, a gazdáik meg beszélgettek kivel mi történ, hogyan kerültek ide. Az alapjába véve szomorú hangulatot valami békés csend és nyugalom fűszerezte meg, hiába a beteg állatok, itt mindenki ( az állatok is! ) tudta hogy jó kezekben lesz. A legtöbb eset amit hallottam, vagy történet valakivel beszegettem úgy kezdődött, hogy már jártak egy másik orvosnál, aki ezt és azt mondott vagy csinált, de az állat nem jött rendbe. Több eset is volt akinél szegény kutyust vagy félre vagy csak úgy a probléma kiderítésének elvégzése nélkül kezeltek. Ezek közül a legszomorúbb egy németjuhász kutya esete volt, a gazdája vidékről hozta fel egy ismerőse ajánlására Varga dokihoz a rendelőbe, a kutyust hetek óta injekcióztak a köhögése miatt, szegénynek ott derült ki hogy rákos daganata van és menthetetlen.

Megtörtént a vizit, megkapta az előírt dózist, azért a biztonság kedvéért, hogy ne távozzon rossz élmények nélkül még két injekciót benyomtak a fenekébe. Előzőleg rosszul írtam, a vitaminos bélflóra port és az antibit ekkor, az elbocsájtásánál kaptuk meg, örültünk hogy minden rendben és már jöhettünk is haza. Hazafelé már beütött a krach, a kocsiba kidobta a taccsot. Mivel az utazásainál volt már erre példa, erre fogtuk ezt a malőrt. Megvártuk amíg megnyugszik a kis gyomra, és adtunk neki egy kis diétás kaját, ezt még mindig csak a  kezemből ette meg. De pár órával később ezt is kihányta. Azt találtuk ki ha jön újabb hányás, márpedig jött, felhívom a dokit és megkérdezem mi tévők legyünk, valószínűnek tartottam hogy vissza kell mennünk és mégis hasfelvágás lesz.Pánik újra indul, és jött a következő taccs is, úgyhogy hívtam a dokit. Nagyon kedves és megértő volt mint mindig, először is nagyon  furcsállotta, mert ilyen nincs a kutyáknál hogy hullámzik a közérzetük, vagy jól vannak vagy betegek, és Polly tényleg jól volt reggel a rendelőben! Másod sorban azt kérte, ha este felé nem javul az állapota hívjam újra, akár éjszaka is, és akkor vissza kell vinnünk a rendelőbe egy kontraszt anyagos röntgen vizsgálatra. Szuper. Vasárnap este egyébként nincs is rendelés, csak délelőtt, és ez megint egy olyan dolog volt amitől iciri-picirire összeszorult a szívem, és hálával tartozom, hogy akkor is tudtam volna hozzá fordulni ha úgy hozzák a történések.

Hála az égnek erre nem került sor, és Pollyka fizikai állapotának és a mi érzelmi liftezésünk után ezzel vége lett a történetnek. Aznap este már nem adtam neki csak vizet, reggelire egy kis kaját a kezemből próbaképpen. Gyorsan befalta, szegénykém már napok óta nem evett, ez alatt a pár nap alatt szinte a felére csökkent az egyébként is vékony kis teste. Ezután már minden szépen rendben ment, megkapta a gyógyszereit, evett és ivott szépen. Este még a doki küldött egy sms-t amiben érdeklődött Polly hogyléte felől, átnézte még egyszer a vizsgálatainak eredményeit amik teljesen jó képet mutattak. Ezért ismét csak hálás tudok lenni, hogy a számtalan esete mellet amivel egy nap találkozik ennyire oda tud figyelni, és oda is figyel mindenkire! Azon a hétvégén még visszatértünk (Polly nagy örömére) egy javasolt oltásra, ezt egy szintén szimpatikus doktornő adta be. Egy két tanácsot adott mire figyeljünk oda, hogyan és mikkel védjük kiskutyánkat a kullancsoktól hatékonyan, és milyen további oltásokat javasol ami szükséges.

Pár nap diétás kaja után visszatért minden a régi kerékvágásba, mondjuk a széklet ürítésért még drukkoltunk további három napig, amikor ez is megtörtént végleg múltbéli eseménynek tekinthettük ezt az egészet. Azóta óriás szigort alkalmazok az utcán nehogy megegyen valamit, persze néha így is úgy kell kiszednem valamit a szájából. Hihetetlen mennyi szemét, mocsok, és további elképzelhetetlen dolog van az utcán.

Varga dokira még szeretnék visszatérni, de majd csak egy következő bejegyzésben....:)

Szólj hozzá!

Címkék: betegség december Polly

A bejegyzés trackback címe:

https://pollypuppy.blog.hu/api/trackback/id/tr465050681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása